ALKÜ'de 18 Mart Çanakkale Zaferi: Bilinenler ve Unutulanlar Programı Düzenlendi

• Eğitim Fakültesi
  • 16 Mart, 2023
ALKÜ'de 18 Mart Çanakkale Zaferi: Bilinenler ve Unutulanlar Programı Düzenlendi

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü tarafından Çanakkale Zaferinin 108.yılı dolayısıyla “18 Mart Çanakkale Zaferi: Bilinenler ve Unutulanlar” başlıklı konferans düzenlendi. Öğr. Gör. Dr. Irmak Karabulut’un moderatörlüğündeki konferansın konuğu Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Uyar idi. Uyar konuşmasında, 18 Mart’ın anlatımına yönelik yapılan hamaseti eleştirirken bu durumun gerçekten olmuş hadiseleri gölgede bıraktığını vurguladı. Çanakkale’nin 1915’te hedef olmasının bir rastlantı olmadığını belirten Uyar, Çanakkale savunmasının zamanla modernleşmesinden bahsetti. Balkan Savaşlarında, başta Mustafa Kemal olmak üzere askeri kadroların görev yapmalarının onların Çanakkale’yi tanımalarında ve öğrenmelerinde büyük rolü olduğunu, Birinci Dünya Savaşında da bu askeri kadroların öğrendiklerini uyguladıklarını vurguladı. Çanakkale Savaşlarının anılması için neden 18 Mart gününün tercih edildiğine açıklık getiren Uyar, bu tercihin savaş içerisinde yapıldığını belirtti. İlk tören 18 Mart 1916’da Çanakkale’de yapılırken bu şekilde bir geleneğin başladığına işaret etti. Uyar konuşmasında Çanakkale’de yapılan anıtlardan da bahsetti. Cumhuriyet’in ilk yıllarında anma törenlerinin sınırlı ve daha ziyade yerel olmakla birlikte Çanakkale Zaferinin bugün milli bir anma günü olduğuna işaret etti. Günümüze değin anma törenlerinin gelişimini, Çanakkale Şehitleri Abidesinin yapımını ele aldığı konuşmasında, 1980’lerden itibaren Birinci Dünya Savaşına yönelik bir ilgi patlaması olduğunu özellikle Avusturalya ve Yeni Zelanda tarafından Çanakkale’nin kendi milletlerinin kurulduğu yer olarak görülmeye başladığını belirtti. Uyar, dünya kamuoyunda Çanakkale Savaşı’nın nasıl yankılandığına da değinerek konuşmasını tamamlarken Karabulut da programın yapılmasındaki desteklerinden ötürü başta Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan olmak üzere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Tatar’a ve destekleyen birimlere teşekkürlerini sundu.

Haber Video Erişimi: https://www.youtube.com/watch?v=u0AwD-FoWFg