FAKÜLTEMİZDE "PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUK HAKLARI" KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

• 07 Aralık, 2020
FAKÜLTEMİZDE "PANDEMİ SÜRECİNDE ÇOCUK HAKLARI" KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Fakültemiz Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı bünyesindeki İçimizdeki Çocuk Kulübünün düzenlediği  “Pandemi Sürecinde Çocuk Hakları”: Oyun, Eğitim, Sağlık ve Spor” konulu panel  30 Kasım 2020 Pazartesi günü saat 11.30'da gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Eğitim Reformu Girişiminden Araştırma Asistanı Ezgi TUNCA söz almıştır. Pandemi sürecinde çocuğun eğitim hakkı konusunda okulların kapalı olmasından dolayı öğrenme kayıplarının yaşandığı ve eğitim hakkına eğişimi için teknolojinin artık kaçınılmaz olduğunu ve her çocuk için teknolojiye ulaşımın da yetersiz olduğundan bahsetmiştir. İkinci konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Ayça Esra AKKAYA KUYBULU ise pandemi sürecinde çocuğun sağlık hakkı konusunda ise pandemi koşullarında ailelerin ve çocukların sağlıklarını korumak için dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetmiş ayrıca artan teknoloji kullanımı sebebiyle önemli olan internet güvenliği ve siber güvenlik konularında dinleyicileri aydınlatmıştır. Son konuşmacı Doç.Dr. Sibel NALBANT ise pandemi sürecinde çocuğun spor hakkından söz etmiştir. Her yaştaki çocuğun hareketsiz olduğunu ortaya koyan araştırmalardan bahseden Dr. NALBANT Dünya sağlık örgütünün 2-4 yaş arası 1 saatten fazla inaktif olunmaması gerektiği, 5-17 yaş arasında ise 60 dakika orta ile yoğun fiziksel aktivite yapılması gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca ev ortamında ailelerin çocukların fiziksel aktivitelerini arttırıcı önerilerde bulunmuştur.

Panel sonunda söz olan Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı ve İçimizdeki Çocuk Kulubünün Danışmanı Doç.Dr. Özge Metin ASLAN eğitim hakkı persepektfinden şu an Prof.Dr. Belma TUĞRUL koordinatörlüğünde EBA TV'de Duvarsız Anaokulu projesinin okul öncesi eğitimi alamayan çocukların eğitim hakkını savunan önemli bir girişim olduğundan bahsederek tüm panelistlere katımlarından dolayı teşekkür etmiştir.