Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Hakan Karaardıç'ın Yürüttüğü TÜBiTAK Projesinde Elde Edilen Başarı

Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Hakan Karaardıç'ın Yürüttüğü TÜBiTAK Projesinde Elde Edilen Başarı
  • 01 Kasım, 2021
Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Hakan Karaardıç'ın Yürüttüğü TÜBiTAK Projesinde Elde Edilen Başarı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Hakan KARAARDIÇ koordinatörlüğünde TÜBİTAK Bilim İnsanlarını Destekleme Başkanlığı 2237-A programı tarafından desteklenen “Göç Araştırmalarında Güncel Yaklaşımlar: Kuş Halkalama, Geolocator ve Sayım Teknikleri Kursu” başlıklı proje kapsamında Boğazkent’te (Serik, Antalya) eğitimler verildi.

12 farklı üniversite ve devlet kurumlarından 20 katılımcıya, konusunda uzman 8 eğitmen ve 4 yardımcı personel tarafından 5 gün teorik ve 2 gün uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimlerde, kuş araştırmalarında dünyada yaygın olarak kullanılan kuş halkalama ve markalama yöntemi, geolocator cihazı ve sayım teknikleri konularına değinildi.

Proje Koordinatörü Dr. Hakan KARAARDIÇ tarafından ”Teorik derslerde kuşların anatomisi ve fizyolojisi, kuş göçleri, göç araştırmalarında kullanılan yöntem ve teknikler, Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu, Geolocator cihazı, Yırtıcı kuşlar, Su kuşları, Orman kuşları, son olarak da bu araştırmada elde edilen verilerin analiz teknikleri, modelleme ve CBS konuları anlatıldı. 

Proje kapsamında Boğazkent'te kurulan Kuş halkalama istasyonunda Dr. Hakan KARAARDIÇ idaresindeki 7 kişilik ekip tarafından 110 farklı kuş türünden 20 binin üzerinde kuş halkalanarak kontrollü şekilde yeniden doğaya bırakılmıştır. Proje ekibi tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Boğazkent'te halkalanan kuşların 18 farklı ülkede yeniden yakalandığı, 16 farklı ülkede halkalanan kuş türlerinin ise Boğazkent'te yeniden yakalandığı bilgileri edinilmiştir. Dr. Hakan KARAARDIÇ "Akdeniz'den Türkiye'ye giriş yapan göçmen kuşların Kuzey Batı'ya yönelerek Orta ve Doğu Avrupa'ya hatta İskandinavya'ya kadar gitmesinin" projenin sonuçlarından birisinin olduğunu ifade etmiştir.

Dr. Hakan KARAARDIÇ “günümüzün artan çevre sorunları, biyolojik çeşitlilikte azalma ve küresel iklim değişikliği, bizleri özellikle çocuklarımızı doğa sevgisi ve doğa koruma bilinciyle yetiştirme konusunda daha fazla sorumlu tutmaktadır. Bu nedenle, özellikle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimize yönelik gerek özel okullarımız gerekse devlet okullarımızla işbirliği çalışma ve etkinlikler yapmak istiyoruz. ALKÜ, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediyesi işbirliğinde temelleri attığımız Boğazkent Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonumuzun en önemli amaç ve hedeflerinden biri çevre eğitimidir. Bu amaçla tüm kurumlarımıza kapımız sonuna kadar açıktır.” ifadeleriyle projenin önemini ve hedeflerini belirterek, proje kapsamında çalışmaların devam edeceğine vurgu yapmıştır.