KONFERANS "FİNANS MATEMATİĞİ VE NOBEL ÖDÜLLÜ BLACK-SCHOLES DENKLEMİ"

KONFERANS "FİNANS MATEMATİĞİ VE NOBEL ÖDÜLLÜ BLACK-SCHOLES DENKLEMİ"
  • 03 Mayıs, 2021
KONFERANS "FİNANS MATEMATİĞİ VE NOBEL ÖDÜLLÜ BLACK-SCHOLES DENKLEMİ"

Fakültemiz Matematik Eğitimi ABD tarafından düzenlenen ve Doç. Dr. Fuat USTA'nın, "Finans Matematiği ve Nobel Ödüllü Black-Scholes Denklemi" başlığıyla sunduğu konferans, 27.04.2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

 

Matematiğin bir modelleme işi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Usta, gerçek hayatta karşılaşan problemlerin matematiksel yaklaşımlarla çözülebileceğini ifade etti. Matematiğin en çok uygulandığı alanlardan bir tanesinin finans piyasaları olduğunu dile getiren Fuat Usta, yurtdışında finans matematiği konusu üzerinde çok fazla durulduğunu, ülkemizde ise üniversitelerde yeni yeni ders olarak yürütülmeye başlandığını katılımcılarla paylaştı.

 

Finans matematiğinin uygulama alanlarında modelleme yapmak amacıyla kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Usta, riskin hesaplanabilen birşey olduğunu dolayısı ile matematik bilgisinin bu hesaplamada çok önemli olduğunu dile getirmiştir. Finans çalışan insanların matematik bilgilerinin biraz sınırlı olabildiğini, bunun da bazen sorunlara yol açtığını ifade etmiştir. Bu durumun yalnızca ülkemizde değil dünyada da aynı şekilde olduğunu dile getiren Doç. Dr. Fuat Usta finans matematiğinin öneminin  2008 Mortgage krizi ile daha da arttığını ifade etmiştir. Ayrıca Doç. Dr. Fuat Usta, bu krize neden olan göstergelerden birisinin de verilen kredilerin, matematikçiler tarafından geri ödenmeme riskinin doğru bir şekilde hesaplanamayışı olduğunu söyledi.

 

“Black-Scholes Denklemi”nin dünyayı değiştiren 17 denklemden birisi olduğunu ve geliştirilen en son denklem olduğunu katılımcılarla paylaşan Usta, Nobel ödüllü bir denklem olduğunu ve ölçülebilen parametrelerin modellemede kullanıldığını ifade etti.

 

‘Black-Scholes’ kısmi türevli denklem ile ilgili de bilgiler paylaşan Doç. Dr.  Usta, “Opsiyon hesaplamalarında daha önce matematikçiler ve finans çalışanları için kullanılan bir yöntem bulunmuyordu. Bu denklemle birlikte opsiyon hesaplamaları daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bu açıdan bakıldığında bahsi geçen denklem tüm dünya için önemli bir denklem olarak dikkat çekiyor.” şeklinde konuştu.

 

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Seher ASLANCI’nın yaptığı etkinliğin sonunda Dpç.Dr.Fuat USTA’yı akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle buluşmasında desteğinden dolayı Dekanımız Prof.Dr.Özgür Kasım AYDEMİR ve Rektörümüz Prof.Dr. Ekrem KALAN’a teşekkür etti.

 

Etkinliğimiz Zoom platformu ve (eş zamanlı olarak) Alanya Alku Youtube kanalı üzerinden gerçekleştirilmiş olup, halen    https://www.youtube.com/watch?v=PEYj8Re3DG8     bağlantısı üzerinden erişime açıktır.