TÜRK DÜNYASININ SERVETİ SERVET SOMUNCUOĞLU ANISINA “KADİM BİLGELİĞİN ve GÜÇLÜ DEVLETİN ABİDESİ: TONYUKUK”

• 18 Aralık, 2020

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü tarafından yazılışının 1300. yılı dolayısıyla UNESCO tarafından bu yıl TONYUKUK araştırmalarına adanmış çalışmalara çok değerli bir katkı sunuldu. Bu alanın bilim dünyasındaki üç saygın bilim insanını buluşturan "Türk Dünyasının Serveti, Servet Somuncuoğlu Anısına Kadim Bilgeliğin ve Güçlü Devletin Abidesi: TONYUKUK" başlıklı panele bilim insanı yönetici kimliğiyle üstün hizmetleri olan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem KALAN, sağlık koşulları dolayısıyla katılamamakla birlikte ALKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı, Panel Yöneticisi Prof. Dr. Özgür Kasım AYDEMİR aracılığıyla mesajını gönderdi. Onlarca farklı üniversiteden öğretim üyelerinin ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle takip edilen panelde ömrünü bu çalışmalara adayan Servet SOMUNCUOĞLU bu uğurda sarf ettiği eşsiz emekleri vesilesiyle rahmet ve şükran ile anıldı. Servet SOMUNCUOĞLU ile bölgedeki çalışmalarından hareketle Tonyukuk'un tarihi arka planına dair bizzat kendisinin elde ettiği bilgileri paylaşan duayen tarihçi Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL'ın sunduğu bilgiler ilgiyle takip edildi. Ardından Prof. Dr. Ali AKAR; Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL gibi  Tonyukuk üzerine yazmış olduğu kitabından hareketle bilge Tonyukuk'un dili ile devlet felsefesi üzerine özgün bilgilerini paylaştı. Sonrasında ALKÜ'nin sosyal medya hesaplarından yüzlerce kişinin canlı yayında göndermiş olduğu sorulardan öne çıkanlar Prof. Dr. Özgür Kasım AYDEMİR tarafından panelistlere yöneltildi. Son olarak Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL VE Prof. Dr. Ali AKAR'ın organizasyona katılmaktan duydukları memnuniyetle birlikte bu fırsatı sunan ve destek olan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem KALAN'a şifa dilekleri ve teşekkürleri sunmaları ile biten etkinlikte programı farklı yerlerden takip eden yüzlerce dinleyici de dünya çapındaki bilim insanlarına ve ALKÜ'ye teşekkürlerini sundu.