TARİHİN İZİNDE: GENÇ CUMHURİYET'İN MÜHENDİSLİK ADIMLARI

TARİHİN İZİNDE: GENÇ CUMHURİYET'İN MÜHENDİSLİK ADIMLARI
  • EĞİTİM FAKÜLTESİ
  • 25 Ekim, 2023
TARİHİN İZİNDE: GENÇ CUMHURİYET'İN MÜHENDİSLİK ADIMLARI

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ) Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak hazırlanan ve hafta boyunca sürecek etkinlikler başladı. ALKÜ’de “Tarihin İzinde: Genç Cumhuriyet’in Mühendislik Adımları” isimli konferans gerçekleştirildi.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Cumhuriyet’in 100. yılında hafızalara kazınacak etkinliklere imza atacak. 100. yıla özel hazırlanan etkinliklerde ilk olarak ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesinde “Tarihin İzinde: Genç Cumhuriyet’in Mühendislik Adımları” isimli konferans düzenlendi. ALTSO MYO Müdürü Doç. Dr. Eray Bayramol programda öğrencilere önemli bilgiler aktardı. Öğretim üyeleri ile öğrencilerin katıldığı programın açış konuşmasını gerçekleştiren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gümüş “Cumhuriyet’in 100. yılına Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi çatısı altında kavuşuyor olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Memleketimizde, modernleşme projesinin en aktif aktörleri arasında yer alan mühendislik mesleğimizin tarih koridorları içinden yansımasını, bugünlere nasıl ulaştığımızı siz değerli öğrencilerimizle tekrar yaşamak için bugün burada bir araya geldik. Unutmayalım ki tarih, bir ulusun bir ve dik kalmasını sağlar. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlar, katılımlarınız için teşekkür eder, hepinizi saygıyla selamlarım.” dedi.

ALKÜ’LÜ ÖĞRENCİLER TARİH YOLCULUĞUNA ÇIKTI

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e tarihi devamlılık içinde süregelen yenileşme hareketlerinden bahseden Doç. Dr. Eray Bayramol, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Osmanlı Devleti’nden devralınan mirasın önemini anlattı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında mühendislik konusunda gerçekleştirilen faaliyetlerin modern Türkiye Cumhuriyeti’ni meydana getiren ana yapı taşlarını oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr.  Bayramol, “Osmanlı Devleti döneminde kurulan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun ve Mühendishane-i Berr-i Hümayun’un modern tarzda açılan ilk mühendislik okullarıdır. Bu okulları günümüzde İstanbul Teknik Üniversitesi, Kara Harp Okulu ve Deniz Harp Okulunun nüvesini teşkil ediyor.” diye konuştu. Atatürk döneminde kurulan sanayi kuruluşlarının ve mühendislik okullarının, Cumhuriyet’in gelişip bugünlere ulaşmasındaki katkılarından bahseden Bayramol; Cumhuriyet’in ilk döneminde Türk mühendisliğinin ve sanayisinin gelişmesinde büyük katkıları olan sembol isimlerden Nuri Killigil, Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ’ın faaliyetlerini anlatarak konuşmasını tamamladı. Konferansın sonunda Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Dekanı tarafından ALTSO MYO Müdürü Doç. Dr. Eray Bayramol’a, Cumhuriyet’in 100. yılına özel dikilen fidanların belgesi takdim edildi.